V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Sviatočný deň so sviatočným výhľadom Media type


Východoalpské dvojtisícovky z najvyšších partii pohoria Vtáčnik. Výrazný studený front vydláždil cestu veeeľmi ďalekému výhľadu.

Paradoxne práve v čase, keď sme finišovali s prípravami stránky sme sa dozvedeli o pozorovaní, ktoré je v rámci Slovenska pozoruhodné najmä, no nielen svojou vzdialenosťou. Prvý článok na tomto webe bude teda celkom zákonite a zaslúžene patriť práve tejto čerstvej udalosti.

Vo štvrtok 14.9.2017 večer začal postupovať cez územie Slovenska markantný studený front, ktorý si dobre zapamätáme aj tým, že na západnom Slovensku bol sprevádzaný nezvykle silným vetrom so škodovými následkami. Za frontom v nasledujúci deň síce obloha úplne bez oblakov nebola, čistota vzduchu však bola značne priaznivá.

V zalesnenom Vtáčniku naozaj nie je veľa miest, z ktorých sa otvára čo i len čiastočný pohľad na Z-JZ. Zo známeho skalného mesta na Kláštorskej skale, ktorej veže dosahujú výšku až 20 m, to však možné je. V tento sviatočný deň na horizonte v uvedenom smere už na prvý pohľad jasne vynikali 100-120 km vzdialené Malé Karpaty. Veľmi dobré oko však uvidelo aj čosi viac, čo tiež platí aj pri pohľade na nasledovnú panorámku.

 

Pre nadobudnutie stavu nezvratnej istoty, že sa na obzore naozaj črtali aj veľmi vzdialené perspektívy, bolo vhodné prehnať snímku grafickým editorom. Na nasledujúcich obrázkoch je naznačený výrez postupne bez úprav, po skontrastovaní a zmenách farebnej rovnováhy.

Presvedčivo teda môžeme konštatovať, že 15.9.2017 sme mohli z Vtáčnika naozaj pozorovať Alpy na vzdialenosť 230-240 km.

Výnimočnosť dosiahnutej vzdialenosti pri daných podmienkach podčiarkuje aj skutočnosť, že pozorovanie bolo uskutočnené napoludnie (!), kedy je takáto dohľadnosť vzácna obzvlášť mimo zimy, bez výskytu inverzie, apod. Takže v tomto prípade musíme uznanlivo oceniť "kvalitu" aj menej kvalitného fotografického materiálu.

Podľa nami zhromaždených údajov (viď rebríček) je to k dňu vydania tohto článku druhé najvzdialenejšie pozorovanie z územia Slovenska vôbec, pričom z ruky Slováka úplne najvzdialenejšie. Samozrejme, želali by sme si ho v lepšej akosti, to ale konieckoncov zostáva možnou otvorenou výzvou do budúcnosti.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Ivo Ivan

Dátum a čas pozorovania:

piatok 15.09.2017 ~ 11:40 LSEČ

Lokalita pozorovania:

N48.6147294 E18.6274867

Kláštorská skala (Vtáčnik), skalné mesto

Najvzdialenejšie pozorované objekty:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Heukuppe (Rax, Rakúsko) 241,0 km

Klosterwappen (Schneeberg, Rakúsko) 229,5 km

Simulácia UDeuschle:

zobraziť

Fototechnika:

Sony DSC-RX100

Originály použitých snímok:

foto 1


Priama reč pozorovateľa

"Nižšia kvalita určite mrzí, žiaľ s dostupnou technikou sa mi v danom momente viac vyťažiť nepodarilo. Pravdupovediac osobne som vôbec nebol pripravený na to, že bude takto dobrá dohľadnosť, obzvlášť nie v čase obeda, aj preto tie menej kvalitné zábery. Bolo to zhruba polhodinové okno, dané obrysy alpských kopcov boli viditeľné aj voľným okom, pričom možno aj zreteľnejšie ako to, čo zachytil fotoaparát. Inak výhľady na vzdialenosti do 130-150 km parádne, zo samotnej Kláštorskej skaly ako aj z vrcholu susedného Vtáčnika bolo až na malé výnimky excelentne vidno prakticky všetko, čo sa odtiaľto dá vidieť."

Niekoľko ďalších dokumentačných fotiek z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.