V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli.
Príležitostne uverejňujeme menšie pozorovania, t. j. hlavne zaujímavé lokálne pozorovania a pozorovania
s nanajvýš regionálnym významom. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Sninský kameň, verzia par excellence Media type


Vymrznutý, ale s fenomenálnym výhľadom. Aj o tom sú diaľkové pozorovania a jedno z takých sa predvčerom večer odohralo na severovýchode SR.

Najvyššie vihorlatské sopky sú ďalšími exkluzívnymi výhľadovými končinami Slovenska. Pohľady z tamojšieho Sninského kameňa širokým západným smerom, teda do vnútrozemia Slovenska, najmä na dominujúce Tatry, sme už mohli v rôznych variáciach zhliadnuť neraz  (napr. tu , tu , či tu ). Teraz je tu "Sninský" znova, avšak v ešte fajnovejšom vydaní. Svoju fantáziu ponúkol uprostred anticyklonálnej situácie, ktorú sme mali nad hlavami v posledných dňoch. Mráz síce podľa slov pozorovateľa zaliezal za nechty, miernu tortúru sa ale opäť raz vyplatilo pretrpieť. Nepochybujeme, že nové fotografie tradičného výhľadu od domáceho Sninčana Slavomíra Gajdoša sa Vám určite budú páčiť, pretože s ešte kvalitnejším fotografickým materiálom sa z danej lokality nedá stretnúť zas tak ľahko.

Začnime pohľadom až na samý juh Volovských vrchov:

 

Na len o málo vyššom azimute sa následne môžeme presunúť až do Nízkych Tatier a Stolických vrchov, v popredí sprava aj s najvyššou stavbou SR vo vrchoch Slanských:

 

Najväčším trhákom ale bude pochopiteľne opäť naše veľhorstvo. V neuveriteľne krásnych kontúrach, s najvzdialenejším dohľadom až na rázsochu západotatranského Baranca:

 

Ako bonus na záver ešte urobíme čelom vzad, kde sa hrdí panoráma neďalekej zeme ukrajinskej. Síce nižšia kilometráž, zato však záber nemenej okulahodiaci:

 

Na záver si dovolíme krátku úvahu o najdlhšom vnútroštátnom pozorovaní v rámci Slovenska. K dispozícii u nás akiste nie je veľa ďalších miest, odkiaľ sa dá za štandardných podmienok vidieť nejaký ešte vzdialenejší slovenský objekt. Natíska sa nám však zásadná otázka: ktoré to sú? Ak máte svojich favoritov na veľmi až rekordne ďalekosiahly pohľad neprekročiac pri ňom hranice našej republiky, neváhajte a pripíšte ich do komentára pod článkom.

A ešte jedna záverečná poznámka a zároveň výzva, nasmerovaná k vihorlatskému pohoriu. Na pokorenie z neho, aj práve zo Sninského kameňa či susedného Vihorlatu, ešte stále čakajú jedny obzvlášť vzdialené horizonty. Vlastnia rumunský pas a volajú sa Apusenské vrchy.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Slavomír Gajdoš

Dátum a čas pozorovania:

streda 15.11.2017 okolo 16:00 SEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

N48.9293386 E22.1895989  (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Sninský kameň (Vihorlatské vrchy)

Najvzdialenejšie pozorované objekty:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Mládky (Tatry / Západné Tatry) 179,2 km 
Kriváň (Tatry / Východné Tatry / Vysoké Tatry) 161,7 km 
Stredná hoľa (Nízke Tatry / Kráľovohoľské Tatry) 152,3 km 
Stolica (Stolické vrchy) 146,1 km 

Simulácie UDeuschle:

Tatry , Nízke Tatry a Slovenské rudohorie , ukrajinské Poloniny

Fototechnika:

Olympus OM-D EM-5 + M.Zuiko 40-150mm


Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (2)

Milan Stuchlý
18.11.2017, 16:59


Podľa Peakfinder sú dlhšie výhľady už len z Polonín. Z Veľkej Vápenice by malo byť vidno Rabiu skalu (Jarabú skalu) na azimute 82,4° (opačne 264,3°) vo vzdialenosti 181,1 km. A zo Stinskej na ukrajinskej hranici na azimute 276,2° Predné Solisko 182,4 km (opačne mi to nevyšlo).

redakcia Na obzore [Dalibor]
19.11.2017, 17:44


Pán Stuchlý, vďaka! Mne sa prezmenu námatkovo podarili nasledovné nálezy (na asi o čosi spoľahlivejšom UDeuchle). Vihorlat <-> Štiavnica v masíve Ďumbiera: 179,9 km. Ďalej pri simulácii z Ďumbiera pri pohľade na západ pretŕčajú drobné fragmenty Malých Karpát: vyše 190 km (Čmeľok). Skúsil som automaticky následne aj neďaleké ostatné najvyššie nízkotatranské vrcholy. Objavil sa výhľad Skalka <-> Okopanec, Somár, Volhovisko v Pezinských Karpatoch: cca 187-190 km. Asi bude dobré skúsiť sa bližšie pohrabať v tých malokarpatsko-nízkotatranských pohľadoch, možno niečo ďalšie vyskočí, každopádne mám ale taký dojem, že práve tu niekde bude "vnútroslovenský" strop.


Načítať iný obrázok.