V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Kojšouka Media type


V známy výnimočný deň odkryla princezná slovenských hôľ v (ne)zimnom prevedení poriadne diaľavy, hoci nie úplne všetky.

Zima 2017/2018 v týchto dňoch pomaly dosluhuje, jar sa presadzuje čoraz viac. No hoci sa dnes dátumovo vrátime do najchladnejšieho ročného obdobia, snehové podmienky na samom sklonku roka 2015 pripomínali skôr súčasný jarný stav. Že Silvester 2015 má v diaľkovopozorovacej histórii výnimočné postavenie, o tom sme už dosť popísali pri skôr zverejnenom pozorovaní z Vihorlatu. Z rovnakého dňa sa nám podarilo obdržať ďalší východniarsky kúsok, tentokrát z Kojšovskej hole (viď aj obsiahlejší materiál z tejto autorovej túry, nedávno publikovaný na Hiking.sk ). Tá je v rámci Slovenska azda jedným z najkomplexnejších výhľadových kopcov vôbec.

Podmienky pri vtedajšom vpáde pôvodom sibírskeho vzduchu neboli jednoduché. Tuhý mráz a "neposedný" vietor akiste nepatria medzi najobľúbenejšiu kombináciu pre návštevníka prírody, obzvlášť toho s fotografickými úmyslami. Krásny výhľad však vie túto nepriazeň aspoň čiastočne potlačiť. A takto tomu určite bolo aj vtedy na vrchole Kojšovky. Konieckoncov, presvedčte sa o tom na dvojici nasledovných panorám. Prvá zachytáva širší severozápadný výhľad (verzia bez popiskov):

 

Najvzdialenejšie končiny bolo ale vidno pri pohľade na opačnú stranu, prekročiac pri tom i magickú 200-vku. Síce veľmi nesmelo, no vrcholový sneh umožňuje odhaliť dokonca až hole Poloniny Krasnej. Na Ukrajine vo výške vyše 1500 m n. m. totiž v danom čase biela pokrývka nechýbala. Na o čosi vyšších azimutoch sa dá z Kojšovskej hole teoreticky dovidieť ešte o zhruba 50 km ďalej, no je štandardom, že postupne smerom k južnému obzoru bývajú dohľadnostné podmienky za dňa výrazne horšie. Platilo to aj 31.12.2015, no aj napriek tomu bol pohľad na východ fantastický (verzia bez popiskov):

 

Drobnou chybičkou krásy určite zostáva len chýbajúci teleobjektív, obzvlášť pri dvestokilometrovej dohľadnosti za denného svetla. Aj tak to však bola preparádna "šouka", ktorú Kojšovka pre svojich návštevníkov v silvestrovský deň roku 2015 nachystala.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Peter Filip

Dátum a čas pozorovania:

štvrtok 31.12.2015 približne o 12:00 SEČ

Lokalita pozorovania:

Kojšovská hoľa (Volovské vrchy): N48.7821928 E20.9878747 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Topas (Polonyna Krasna, Ukrajina) 208,0 km

Simulácie UDeuschle:

SZ pohľad , V pohľad 

Fototechnika:

Canon EOS 400D + Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8


Spracoval: dv


Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.