V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Inovec (Považský) výhľadom otvorený Media type


Neokukané, bohaté a veľmi pôsobivé pozorovanie z miesta, odkiaľ sa ďalekosiahle rozhľady otvorili len relatívne nedávno.

Považský Inovec, najmä kvôli svojej lesnatosti, nie je zaraďovaný medzi vychytené výhľadové pohoria Slovenska. Keď sa však "stromy rozostúpia", ukrýva v sebe vskutku ohromný potenciál. Na samotnej streche pohoria, vrchole Inovec, bola v rokoch 2015-2016 postavená a uvedená do užívania nová veža s vyhliadkou vo výške cca 17 m, voľne prístupná pre turistov. No a tá razom zmenila toto miesto na výstavnú lokalitu pre fajnšmekrov ďalekých výhľadov.

V posledných dňoch roka 2016, ako sme si už ukázali nedávno z opačného konca republiky, počasie výbornej dohľadnosti zaprialo. Z novej rozhladne dnes z Inovca za vhodných podmienok možno vidieť väčšinu tunajšieho horizontu, až na malé výnimky smerom J-JV. A z onej väčšiny sa teraz pozrieme sa na väčšinu tejto väčšiny (využité boli softvérové úpravy fotografií).

Spomedzi stokilometrových záberov (niektoré ďalšie < 100 km sú v pripojenej galérii pod článkom) začnime v Javorníkoch, Sliezskych a Moravsko-sliezskych Beskydoch:

 

Pokračujeme severovýchodne, až po matičku všetkých Oravcov a Oraviek:

 

Časovo skočíme o pár minút dozadu, priestorovo ale ďalej plynule postupujeme horizontom doprava, cez Malú Fatru, Choč a západotatranský úvod:

 

A teraz už pred objektívom pózuje zvyšok Západných Tatier, nesmelo sa za strážoveckou Magurou ukazuje vysokotatranský národný symbol, Veľká Fatra sa týči v podstate v plnej zbroji a zostavu tu uzatvárajú aj časti Nízkych Tatier, dokonca až so "všadeprítomnou" Kráľovnou:

 

To najvzdialenejšie ale ako tradične naposledy. Fotoaparátu nášho pozorovateľa v to krásne, hoci mrazivé ráno neušli ani vybrané alpské vrcholy na juhozápadných azimutoch. A to dokonca aj s bonusom v podobe viditeľnosti za horizont, ktorej dopomohla nadštandardná refrakcia svetla pri daných poveternostných podmienkach: Stuhleck je za normálnych okolností neopzorovateľne schovaný za malokarpatskou prekážkou, no predsa sa na horizonte ukázal (použitý veľmi výrazný kontrast pre spoľahlivú identifikáciu/prezentáciu). Aj Schneeberg a jeho ďaleké okolie sú celkom zreteľne "nadvihnuté" oproti očakávanému stavu zo simulácie, zdvih horizontu predstavuje cca 100-150 metrov. Naopak miernu neplechu narobilo inverzné rozhranie, z ktorého niektoré obzorovo menej výrazné končiare Álp pretrčajú len silou vôle, zatiaľ čo niektoré sú ním celkom zastrené:

 

A nakoniec rovnakým alpským smerom ešte raz. O pár minút neskôr na novom zábere sa totiž nechávajú identifikovať predsa len ešte dvaja ďalekostojaci navyše:

Ako vidíte, (považsko)inovecký obzor je v skutočnosti poriadne bohatý. Náš pozorovateľ nám ukázal značnú časť z tohto bohatstva, predsa len však nie celkom všetko, takže šancu dokončiť započaté dielo budú mať aj ďalší výhľaduchtiví. Konieckoncov sa ale vlastne ani nečudujme, že nám autor nedal možnosť zhliadnuť úplnú výhľadovú ponuku, pri takomto nabitom obzore sa to azda ani nedá stíhať cvakať... :o) V skutočnosti je ale pravda samozejme trochu iná: „Foteniu sa síce venujem už pekných pár rokov, no našim cieľom bol východ Slnka. Nešli sme na Inovec kvôli ďalekým výhľadom, až doma sme prišli na to, ako ďaleko bolo vidieť. Preto boli Alpy len pomyselná čerešnička na torte.”, uvádza na pravú mieru sám fotograf.

Z toho asi najpodstatnejšie chýbajúceho sa dajú ešte zachytiť napr. české Orlické hory, Králický Sněžník, či Hrubý Jeseník s bájnym Pradědom, tiež sme dnes neuvideli ani mnohé ďalšie kopce Álp vrátane inej legendy - majestátneho Ötschera, čo by najvzdialenejšieho pozorovateľného objektu z Inovca za štandardných podmienok. Do kompletnej miestnej výhľadovej mozaiky nebude ešte naškodu pridať i fotografie Maďarska a alpského predhoria na rakúsko-maďarskom pohraničí, čím sa štvorštátové pozorovanie vylepší na päťštátové.

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Marek Kleman

Dátum a čas pozorovania:

piatok 30.12.2016 okolo 08:00 SEČ (pri svitaní)

Lokalita pozorovania:

Inovec (Považský Inovec), vyhliadková veža
N48.7748817 E18.0416497 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Göller (Mürzstegerské Alpy,  Rakúsko) 217,9 km

Simulácie UDeuschle:

 SV-V , Alpy (časť) 

Fototechnika:

Nikon D5100, 18-105 mm, bez statívu


Niekoľko ďalších, a tiež dokumentačných záberov z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii. 

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Súvisiace články
Diskusia (4)

Marek K
20.05.2018, 23:08


Ďakujem za článok, perfektne spracované.

Miroslav Červený
18.02.2020, 20:09


Ja som ešte v 14 decembra 2015 odfotografoval z Veľkej Javoriny výhľad na 200 km vzdialený Kriváň mám aj fotku

Miroslav Červený
18.02.2020, 20:12


Pripájam fotku Kriváň a z Veľkej Javoriny

Daniel Lendel
25.01.2021, 21:37


Úžasné zábery.Profesionálne. Pre výhĺady chodím po kopcoch 35 rokov. Kamarát videl Alpy z Marhátu 2.1.2020. Vtedy nejaký poliak odfotil Alpy z Ostredku (VF). Foťte ďalej.


Načítať iný obrázok.