V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



No to som z toho Jelenec! Media type


Po zhliadnutí ďalšieho extra výčinu v podaní nezastaviteľného pozorovateľa vám jednoducho nezostane nič iné, než konštatovať: „Jež(í)kovi voči!“

Iba čiastočný jelenecký úspech na začiatku minuloročného novembra nijak neodradil v súčasnosti najaktívnejšieho slovenského poľovníka na diaľky. Čakanie sa číhajúcemu Richardovi síce možno trochu natiahlo, skompletizovaný najcennejší miestny úlovok sa zato napokon dostavil dokonca za denného svetla! Denná dohľadnosť v druhý marcový deň prebiehajúceho roka bola totiž na pomery zafrontálnej zóny naozaj výnimočná.

„Počas príchodu na Holubyho chatu bola viditeľnosť 20 m pri silnom snežení. Po asi hodine sneženie ustalo, dohľadnosť sa zdvojnásobila (40 m) a rozfúkal sa silný vietor s nárazmi okolo 25 m/s. O chvíľu som sa vydal na vrchol, ktorý bol stále v oblakoch (možno vidieť v dokumentačnej galérii). Po vyrebríkovaní na vrchol veže som asi 15 minút stál v oblakoch v silnom vetre, no oblačnosť sa pretrhávala a dvíhala sa, až sa odkryl najskôr blízky horizont (Malé Karpaty) a potom aj ten ďaleký (Alpy), a dokonca pre moje uspokojenie ustával aj vietor. Podľa predpovede bol pás medzi frontami úzky a vedel som, že musím vystihnúť najskorší čas, kedy je trajektória bez oblačnosti. Vyšlo to napokon presne podľa predpovede. Ebenstein som nečakal, ale podarilo sa. Zaujímavosťou boli ale napr. aj jadrové elektrárne, Jelenec je jedno z mála miest odkiaľ sú vidieť hneď tri. Som dosť rád, že sa to takto podarilo, je tu totiž dosť veľká šanca, že vežu buď uzavrú, alebo sa stane príliš nebezpečnou. Keď som tam teraz bol a ešte fúkal vietor, mal som čo robiť aby som dokázal stáť na jednom mieste, celý stožiar sa trošku kýval. Bez údržby bude za pár rokov po ňom.“, opísal príbeh sám pozorovateľ.

Pozrime sa teda bez ďalších zbytočných slov na jeho zbierku veľmi cenných denných záberov rôznymi ďalekými smermi. Začneme rovno najvychytenejším pohorím-cieľom - Alpami, vrátane ich predhoria. Pričom úplne skraja:









Zhruba na polceste rakúskeho horizontu leží jeho tradične najdominantnejší pán:



V pravej polovici Álp sa postupne dostaneme za aj výraznejšie za dvestovku...







...s vyvrcholením až na tom najdôležitejšom objekte výpravy. Jeho odhaleniu na fotkách sme síce pre istotu radšej jemne dopomohli, pochybnosti ale od začiatku neboli žiadne:



Ešte aj v koncovke alpskej panorámy sa rozhodne bolo treba pozastaviť, najmä nad žiariacim zasneženým monumentom Ybbstalských Álp:





Nebolo to v ten skvelý dohľadnostný deň ale ani zďaleka len o Alpách! Púť horizontom budeme pokračovať prakticky plynule najvýraznejšími kúskami, ktoré bolo vidieť na území našich bratrů. Najprv kŕdľom prizdobené Pavlovské vrchy a za nimi až línie kdesi v Podyjí, potom české jadro a obzory v rámci Českomoravskej vrchoviny:





Nezvyčajne vynikajúce boli však aj pohľady južným smerom. Krížom naprieč celou Podunajskou nížinou bolo možné zhliadnuť pohoria Börzsöny, Gerecse (poza kontúry Nitry), Vértés (až kdesi za Tatabányu) a slabšie kontrastne dokonca tiež vyše 170 km vzdialený Bakonský les! Maďarské horizonty napokon na poslednom zábere zavŕšime až južne od Győru Sokoróskymi (Pannonhalmskými) vŕškami. Vzhľadom na prakticky ideálny južný smer za bieleho dňa sú to všetko naozaj úctyhodné kúsky:











Ďalšia zaujímavá kapitola slovenského diaľkového pozorovania je prečítaná. V prípade ebensteinského úlovku ide za štandardných okolností o maximum z bielokarpatskej pozorovateľskej oblasti.

A fenomenálne rozbehnutý pozorovací rok teda pokračuje aj na začiatku (meteorologickej) jari. Šesť z top deviatky najďalekejších pozorovaní zo Slovenska, ktorú aktuálne uzatvára práve odprezentovaný diaľkový čin, bolo totiž zaznamenaných práve v letopočte 2020, ktorý sa prehupol sotva do svojho tretieho mesiaca. A bombardér horizontu Richard stihol hneď tri z nich...
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Richard Ježík

Dátum a čas pozorovania:

pondelok 2.3.2020 medzi 10:30-12:00 SEČ (za dňa)

Lokalita pozorovania:

Jelenec (Biele Karpaty), býv. vojenská veža
48.860513N 17.702976E
 (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Ebenstein (Hochschwab, Rakúsko242,3 km

Simulácie UDeuschle:

Alpy , Česko (časť) , Maďarsko 

Fototechnika:

Canon 4000D + 18-55mm, Sigma 50-500mm


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok


Ďalšie dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracovali: dv, db


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (1)

Tráva
11.03.2020, 23:03


Zaujímavé je aj že z jedného miesta vidno 3 atómové elektrárne


Načítať iný obrázok.