V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Humenné – mesto v podtatranskom prítmí Media type


Spoločná kompozícia našich veľhôr v pozadí značne vzdialeného veľkého sídla býva vždy zásahom, ktorý nadchne najmä, no určite nielen miestnych.

Ako správny lokálpatriot má Milan na konte už viacero zaujímavých „dostrelov“ i kompozícii z okolia Humenného (viď tiež tu , alebo u nás) a ďalší lákavý lokálny fotovýtvor v jeho podaní si predstavíme práve teraz.

Vyberieme sa za ním z Humenného proti prúdu Cirochy do neďalekého Hažína n/ Cir., nad ktorým sa vypínajú kopce v rámci Humenských vrchov, ktoré predstavujú výčnelok Vihorlatských vrchov, vybiehajúci do Beskydského predhoria. Vystúpime do svahu vrchu Martinovo len kúsok nad dedinu a z prieseku pre elektrické vedenie sa nám pri vhodných podmienkach naskytá pútavá scenéria s najvýchodnejšou časťou Tatier. Milanovi sa ju v tomto prípade podarilo zvečniť na sklonku dňa spolu s jeho mestom, postupne sa prezliekajúcim z denného do nočného šatu.


„Bol som to fotiť hlavne a práve kvôli tomu, aby som zachytil nočné mesto pod Tatrami. Výhľad síce nebol úplný do všetkých strán, zavadzali aj elektrické drôty. Ale na podtatranské Humenné to bol dobrý flek“, zrekapituloval v krátkosti svoje pohnútky a dojmy spokojný pozorovateľ.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Milan Bališin

Dátum a čas pozorovania:

pondelok 20.4.2020 medzi 19:30-20:30 LSEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

priesek nad obcou Hažín nad Cirochou v masíve Martinova (Vihorlatské vrchy > Humenské vrchy)
N48.9258425 E21.9668722 (zobraziť na Mapy.cz  | mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Havran (Tatry > Východné Tatry > Belianske Tatry) 133,8 km

Simulácie UDeuschle:

Tatry 

Fototechnika:

Panasonic DMC-FZ1000


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok


Ďalšie fotografie z pozorovania, vrátane dokumentačných, nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (1)

Igi
25.04.2020, 08:38


Parádny nočný záber na osvetlené mesto s Tatrami. ????


Načítať iný obrázok.