V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Z Pohronia k Alpám v nič netušiacom štýle Media type


Perfektné nedeľné výhľadové dopoludnie prinieslo aj odlov, ktorý bol pre muža za objektívom prekvapením, nie plánom. Po štyroch desaťročiach návštev daného miesta sa lokálnemu matadorovi otvoril obzor a práve takéto šťastné príbehy máme osobitne radi!

Do tretice (predtým nad Nitrou a okolo obce Jasová) sa v čase vraciame do fantastického výhľadového dopoludnia 27. septembra 2020 na západe našej krajiny. Štefan sa v tom čase pre zmenu nachádzal na Veľkom Inovci - najvyššom bode pohoria Pohrovský Inovec. „Bola to bežná turistika, akú robím skoro každý víkend, nešiel som loviť ďaleké pohľady“, hovorí na úvod. Napriek tomu sa mu z priezorov na veľkoinoveckej lúke a pred tunajšou chatou pošťastilo nejaké tie diaľky zvečniť. A boli to diaľky naozaj poriadne.

Autor pozorovania pokračuje: „Snáď každý, kto prichádza na chatu tesne pred rampou mrkne vpravo na Zobor a Žibricu. Takto to robím aj ja už viac ako 40 rokov.“ Pred a súčasne pod chatou sa zas nachádza priesek, z ktorého si zaiste ako prvé všimneme chladiace veže a nimi produkovanú vodnú paru, odchádzajúcu z mochoveckej atómky.

Už pohľad v smere  na Zobor a Žibricu ponúka za mimoriadnych podmienok, aké nastali aj v tomto prípade, oveľa viac: Malé Karpaty, Bratislavu aj prvý dvestokilometrový fragment Álp v ich Gutensteinskej časti ↓

Samozrejme, z Álp vie byť toho na tunajšom obzore aj podstatne viac, vrátane všetkých najznámejších výhľadových dominánt, zhliadnuteľných zo západoslovenského regiónu: ↓

No a Mochovce z Veľkého Inovca určujú správny azimut pre pohľad k južným susedom - na Bakonský les. ↓

„Až doteraz som vlastne nevedel, čo všetko vidím, ak dopraje počasie. Bola to výnimočná dohľadnosť. Za celý ten čas čo sem chodím som vlastne ani netušil, že je to vôbec možné odtiaľto vidieť. Bolo to vidno aj voľným okom, no až doma v počítači som presne zbadal, čo som nafotil. Škoda, ak by som to vedel hore, bol by som sa na dané objekty zameral a zastabilizoval foťák. Takto je to len "fleš" z ruky.“, vyznal sa ďalej Štefan o svojom extra ďalekom úlovku.

Aj napriek menej dokonalému technickému prevedeniu ďakujeme za poskytnutý materiál a s radosťou zapisujeme ďalšie 230-kilometrové pozorovanie z ďalšej slovensko-alpskej lokality. Absolútne miestne maximum z dnešných pozorovacích bodov sa dá štandardne vylepšiť ešte o špičku Gölleru (až 236,5 km), ktorá však teraz zostala za hranicou rozlíšiteľnosti. Na opakovaný návrat na strechu Pohronského Inovca po budúci diaľkový príbeh si však s radosťou počkáme.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Štefan Pecho

Dátum a čas pozorovania:

nedeľa 27.9.2020 medzi 11:30 a 11:45 LSEČ (za dňa)

Lokalita pozorovania:

Veľký Inovec (Pohronský Inovec)
○ lúka: N48.4107883 E18.5395497 (zobraziť na Mapy.cz  |  mapy.Hiking.sk )
○ chata: N48.4098339 E18.5403436 (zobraziť na Mapy.cz  |  mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Gippel (Mürzstegské Alpy, Rakúsko230,1 km

Príslušné simulácie UDeuschle:

lúka -> Alpy, Malé Karpaty , chata -> Bakonský les 

Fototechnika:

Panasonic DC-FZ82


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok
 

Ďalšie dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracovali: db, dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.