V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Na severnej stráni nitrianskych výhľadov Media type


Ak by ste náhodou nevedeli, mesto so Zoborom nemá len leteckú diaľkovú paľbu na južných azimutoch, ale lokálne výhľady tiež vedia, kde je sever. Pričom s niektorými naozaj prominentnými ďalekostojacimi.

V Nitre, presnejšie nad Nitrou, nie sme poprvýkrát, a určite ani naposledy. Pozornosť turistov a fotografov sa upína predovšetkým na jedinečné pohľady naprieč Podunajskou nížinou zo Zobora, Pyramídy (takto či takto), či Bielych skál (takto). Lovci i fanúšikovia ďalekých výhľadov teda veľmi dobre vedia, že tieto miesta sú absolútne ideálnou lokalitou v rámci Slovenska na pozorovanie hradby Álp v jej okázalej majestátnosti.

V zoborskom masíve sa však predsa nachádza aj menej známe a navštevované miestečko, odkiaľ možno uvidieť vzdialené vrchy aj v celkom opačnom smere. Sprevádzať nás týmito končinami bude Martin: „Už dlhšiu dobu som mal v pláne vyskúšať nafotiť zo stráne na Meskovom (Meškovom) vrchu zaujímavé objekty viditeľné z tychto končin. Na deň som mal jasné plány, a to isť sa vyvetrať na Zobor. Lenže keď som ráno zbadal aká dobrá dohľadnosť panuje, tak som si povedal, že by to bolo dobré využiť aj fotograficky. Po príchode na pozorovaciu lokalitu bolo však dôležité najsť vhodné body, kedže stráne sú porastené zakrpatenými stromami. Nakoniec sa cieľ ale podaril.“ Môžeme sa teda pozrieť na to najzaujímavejšie, čo výhľady Nitra-sever umožňujú, a to v zimnej verzii.

„Z lúk vidieť aj k bratom Čechom, konkrétne náš spoločný hraničny masív Veľkej Javoriny“, začína pozorovateľ výpočet príslušných úlovkov ↓

„Dajú sa pozorovať aj významné vrchy v Stražovských vrchoch, vrátane toho najvyššieho.“

„Vidno aj Rokoš s jeho typickou horskou lúkou pod vrcholom a vykúka tiež typický skalný zub malofatranského Kľaku.“

A ešte o malý kúsok doprava: „Za výbežkami Tribča sa v diaľke beleli zasnežené Martinky.“

„O niečo východnejšie bol dobre viditeľný aj ústredný masív Vtáčnika, kompozične pekne doplnený hradom Gýmeš.“

Martin teda uvidel až do Martina a my prezmenu vidíme, že s cieľom pokochať sa peknými výhľadmi sa v Nitre určite oplatí navštíviť aj tie skromnejšie zoborské zákutia.

Pozorovanie bolo uskutočnené v súlade s platnými protiepidemickými opatreniami (zákaz vychádzania s výnimkou pre pobyt v prírode v rámci okresu bydliska).
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Martin Červeňanský

Dátum a čas pozorovania:

pondelok 1.2.2021 medzi 11:00 a 13:00 SEČ (za dňa)

Lokalita pozorovania:

Meskov (Meškov) vrch (Tribeč > Zobor)
N48.3559867 E18.0925233 (zobraziť na Mapy.cz  |  mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejšie pozorované objekty:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Krížava (Malá Fatra > Lúčanská Fatra > Lúčanské Veterné hole) 98,3 km

Príslušné simulácie UDeuschle:

severozápad-sever-severovýchod 

Fototechnika:

FUJIFILM X-T1


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok
 

Ďalšie zábery z pozorovania, vrátane dokumentačných, nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracovali: dv, db


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (1)

Gabo
07.02.2021, 10:00


Skvelá práca. BTW, ja som vten den zachytil z Meškovho Schneeber dokonca aj mobilom. Tieto tvoje kusu sú naozaj paráda!


Načítať iný obrázok.