V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Plustatry veľkojavorinské Media type


Neskorojesenným mrazivým dotykom pohladený obľúbený slovenský vrchol, obľúbená inverzná scenéria a ako hlavný objekt programu obľúbený pozorovací cieľ v neobyčajnej XL veľkosti. Odolať je ťažké.

Raz za razom sa v uplynulom období vraciame do kopaničiarskeho kraja na slovensko-českom pohraničí. Svedomití pozorovatelia v regióne sa totiž činia naďalej a za odmenu im atmosféra pripravuje jednu pozoruhodnú kompozíciu za druhou. Do tretice (predtým v tomto a tomto pozorovaní) budeme číhať na horizonty na Veľkej Javorine, ktorá má z pohľadu diaľok vždy čo ponúknuť. Ústredným motívom tejto návštevy však nebudú alpské „dvestovky“, ale naše (Západné) Tatry, ktoré nám na tunajších záberoch doposiaľ chýbali.

Spomenuté pozorovanie technicky nepatrí medzi úplne najkomplikovanejšie, a tak je celkom samozrejmé, že z populárneho vrchu boli ZT zaznamenané už aj predtým (pozri napr. tu ). Tento prípad však predsa bude niečím jedinečný. Prístroje uchopil do rúk opäť lokálpatriot Jozef a to je znamenie, že sa máme na čo tešiť. Veľmi skoré vstávanie sa pritom opäť raz vyplatilo aj preto, že jesenným mrazom preniknutú rannú krajinu postupne ozdobila inverzná oblačnosť.

Ešte pred tatranskými končiarmi sa najskôr na prvých troch fotkách ale postupne pozrime smerom v ústrety Moravsko-sliezskych Beskýd s okolím, Krivánskej i Lúčanskej Malej Fatre:


Pozorní obdivovatelia už vedia, resp. si všimli, že fragmenty Západných Tatier sa pri pohľade z Veľkej Javoriny črtajú práve za hrebeňom Lúčanskej Malej Fatry. Unikátnosťou nasledujúcej kompozície je, že neštandardná atmosferická refrakcia na svitaní zapríčinila pridvihnutie západotatranského obzoru, zodpovedajúce navýšeniu pozorovacieho miesta o zhruba 20-25 m. Neskôr po východe Slnka sa stopäťdesiatkilometrový ďaleký obzor ZT postupne vrátil do štandardného stavu, viď na následnej fotografii, zaradenej pre porovnanie:


Výpočet u nás odprezentovaných veľkojavorinských obzorov sme ani týmto pozorovaním neskončili. V zozname vyobrazených ďalekých objektov nám naďalej chýbajú Babia hora, či Veľká Fatra, atď. Ďalší návrat na bielokarpatskú velikánku prostredníctvom našich riadkov tak zostáva akiste iba otázkou času. S akou sprievodnou špecialitkou to bude, to už veľmi radi necháme na mocnú matku prírodu.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Jozef Dovičin

Dátum a čas pozorovania:

štvrtok 14.11.2019 okolo 06:45-08:45 (na svitaní, za dňa)

Lokalita pozorovania:

Veľká Javorina (Biele Karpaty), vysielač

48.8577580N 17.6758558E (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Štrbavý (Tatry / Západné Tatry) 155,0 km

Simulácie UDeuschle:

Lysá Hora , Malá Fatra , detail Západné Tatry , detail Západné Tatry (+ 20 m)  

Fototechnika:

Canon EOS 600D, Canon EOS 6D + 70-300mm



Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za štandardných atmosférických podmienok


Iné dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.