V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Ako Kukla Ďumbier skukla Media type


Schovaný-neschovaný, pozorovateľ ide! Výdatná refrakcia a biele šaty hľadaného však predsa len túto úctyhodnú vnútroštátnu diaľ odhalili.

Pre ďaleké výhľady skvostný 2. január 2020 si v prvom rade vychutnali pozorovatelia zo západnej polovice Slovenska. Nadštandardné atmosférické podmienky, vyjadrené i v pravom slova zmysle zvýraznenou refrakciou, dokonca umožnili na horizonte rozpoznať aj objekty, ktoré by za normálnych podmienok mali zostať nepozorovateľné.

Presne tak to dopadlo aj na malokarpatskej Kukle s útulnou rozhľadňou, odkiaľ nám Luboš z vychádzky uprostred dňa poslal zábery východným smerom. Na obzore pri postupe zľava doprava dominujú Strážovské vrchy a Považský Inovec, ďalej sa však okrem iného aj pridávajú aj biele fľaky či fliačky. Okrem dominantnej zasneženej hôľnej Veľkej Fatry sa mu však zabelelo pred objektívom aj čosi nezvyklé (použitá softvérová úprava fotografie):

 

Nášho pozorovateľa mrzelo, že v tomto prípade nemal po ruke lepšiu techniku, hra na schovávačku však Chabencu a Ďumbieru aj tak nevyšla, a to znamená zaznamenanie jedného z najvzdialenejších vnútroštátnych pozorovaní v rámci územia Slovenska. Po nostalgickej Veľkej homoli teda Malé Karpaty vydali ďalší nízkotatranský výhľad, možno trochu prekvapujúco z relatívne o dosť nižšieho vrcholu. Momentálne čakáme, či z výnimočného druhého dňa 20. rokov 21. storočia postupne nepribudnú do evidencie ešte nejaké ďalšie. Či už to však napokon bude teraz alebo neskôr, v každom prípade nepochybujeme, že sa do MK po nízkotatranské, no aj iné ďaleké krivky znovu vrátime.
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Luboš Hrdlovič

Dátum a čas pozorovania:

štvrtok 2.1.2020 okolo 13:15 (za dňa)

Lokalita pozorovania:

Kukla (Malé Karpaty), rozhľadňa

48.383863N 17.317451E (zobraziť na mapy.cz  / mapy.hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Ďumbier (Nízke Tatry > Ďumbierske Tatry) 181,3 km

Simulácie UDeuschle:

SV , detail Nízke Tatry (+ 70 m) 

Fototechnika:

Canon G16



Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za nadštandardných atmosférických podmienok (použitý koef. refrakcie 0.16)


Ďalšie dokumentačné zábery z pozorovania nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.