V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Druhá dimenzia karpatsko-alpského (ne)konečna Media type


Krížna strela a exportný gól v Rakúsku! Šialený rok 2020 a superman s teleobjektívom nás znovu raz spoločne priviedli za hranice vzdialenej fantázie...

Keď 2. januára tohto roka Maciej Majewski konečne odčaroval veľkofatransko-alpské prekliatie pri nadinverznej situácii, otázka či sa to podarí aj pri situácii zafrontálnej v plných kontúrach začala v diaľkárskom éteri rezonovať ešte silnejšie. Hoci boli v pozorovateľskej komunite známe viaceré neúspešené pokusy odlovu Álp z Veľkej Fatry pri súmraku, mimoriadne úlovky tohto roka (osobitne tento vtáčnický) nás postupne viedli k presvedčeniu, že sa to jednoducho skôr či neskôr musí podariť. A dnes už vieme, že toto presvedčenie bolo správne.

Šťastným výhercom sa nestal nik iný, než ostrostrelec Richard - aktuálne „najďalekejší“ pozorovateľ so slovenským občianstvom. Na podľa jeho vlastných slov rýchlej akcii po práci stihol napokon docválať na jeden z najznámejších a najrýchlejšie dostupných veľkofatranských vrcholov - Krížnu.

Keďže zbavené oblačnosti boli v ten večer iba západne ležiace objekty, pozorovateľ sa v diaľkach zameral na dve pohoria. Tým prvým boli Malé Karpaty, ktoré si postupne pozrieme zo severu k juhu, na obzore sprava doľava ↓

Vrcholom hry farieb a kontrastu na prechode dňa do noci ale boli samozrejme (ne)konečne (vyše 270 km) vzdialené Alpy. Pripomíname, že na trajektórii Veľká Fatra -> Východné Alpy ide o najvzdialenejší možný karpatsko-alpský pohľad vôbec za štandardných atmosférických podmienok. Jeho nová známa - súmraková dimenzia má napokon extra podobu, vylepšenú zdvihom obzoru vďaka veľmi slušnej nadštandardnej refrakcii. Na prvom zábere hľadáme a nájdeme Rax so Schneebergom, ktoré vykukli spoza postupne končiacej malokarpatskej línie ↓

       

No a druhé krížňansko-alpské oddelenie tvoria pohoria východne od rieky Mury, kde leží aj maximum pozorovania - skvostných vyše 284 km! ↓

       

Okrem druhého úspešného odlovu Álp z Veľkej Fatry, poprvýkrát pri zafrontálnej situácii a v kompletnej forme pri súmraku, môžeme spomenúť, že ide o aktuálne celkovo štvrté najvzdialenejšie evidované pozorovanie z územia Slovenska. V top 5 týchto počinov má Richard momentálne hneď tri zápisy (vrátane práve prezentovaného), ktoré sú súčasne tromi naj zdokumentovanými zo slovenských rúk.

„Očakával som dosť malú šancu na úspech a po príchode na vrchol som ledva rozlíšil Malé Karpaty. S klesajúcim slnkom sa však začali odkrývať malokarpatské a neskôr aj alpské horizonty. V silnom vetre som sa snažil udržať statív s objektívom v nehybnom stave, väčšinou neúspešne, našťastie pár fotiek vyšlo dobre :) Úspechom som bol celkom zaskočený, aj kvalita je pri danej vzdialenosti vcelku dobrá. Je to zaujímavý rok, že sa takéto 'cvaky' daria“, skonštatoval Richard. Len veľmi ťažko sa dá nesúhlasiť, keďže prvých osem výkonov v rebríčku známych, absolútne najďalekejších vykonaných slovenských pozorovaní k dnešnému dňu má pri sebe uvedený letopočet 2020. Takže...čo bude ďalej?!
 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Richard Ježík

Dátum a čas pozorovania:

štvrtok 8.10.2020 medzi 18:15 a 18:45 LSEČ (pri súmraku)

Lokalita pozorovania:

Krížna (Veľká Fatra > Hôľna Fatra)
N48.8767711 E19.0787550 (zobraziť na Mapy.cz  |  mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejší pozorovaný objekt:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Stuhleck (Okrajové pohoria vých. od Mury > Fischbašské Alpy, Rakúsko284,3 km

Príslušné simulácie UDeuschle:

Malé Karpaty & Rax-Schneeberg , Alpy (+80 m) 

Fototechnika:

Canon 4000D + Sigma APO DG 100-300mm f/4 + statív


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za nadštandardných atmosférických podmienok (použitý koef. refrakcie 0,16)
 

Ďalšie zábery z pozorovania, vrátane dokumentačných, nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracovali: db, dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (2)

Richard Ježík
12.10.2020, 21:41


Určite patrí obrovská vďaka a obdiv aj Dušanovi Belaňovi, jeho práca s fotkami si rozhodne zaslúži uznanie.

monghi
12.10.2020, 22:32


paráda!!! gratulujem :)


Načítať iný obrázok.