V súčasnosti naďalej nepokračujeme s plnohodnotným publikovaním nových článkov na našom portáli. Zobraziť viac informácií.

Ak máte záujem o publikovanie vašich pozorovaní v osobitnom článku na špecializovanej webstránke, neváhajte sa tiež obrátiť napr. na poľských kolegov zo stránky Dalekie Obserwacje (mail: redaktorzydo@gmail.com), ktorí vaše pozorovania uvítajú a radi uverejnia. Na svoje úlovky môžete poľských kolegov upozorniť aj v ich facebookovej skupine o diaľkových pozorovaniach Tatry z Podkarpacia i inne Dalekie Obserwacje.

12. augusta 2022



Plusplustatry a večný pôvab Veľkej Javoriny Media type


Ak sa vám čírou náhodou zdalo, že sme na najvyššom vrchole Bielych Karpát v minulosti už vystrieľali všetky náboje, tieto odseky vás veľmi rýchlo vyvedú z omylu.

Na lukratívnej výhľadovej Veľkej Javorine sme sa už v našich článkoch zastavili mnohokrát, no bielokarpatská vedúca si na nás aj tak vždy nachystá niečo nové. Náš pravidelný prispievateľ Jozef sa tam za posledné dni vybral niekoľkokrát, vrátane dvoch úsvitov (okrem nich ale aj tento parádny fatamorgánový alpský súmrak ), o ktorých bude slovo a najmä obraz v nasledujúcich riadkoch. Pozerať sa budeme širokým východným smerom.

Z piatkového (6.11.2020) úsvitu si ukážeme iba to najviac vzdialené - Západné Tatry. Extra hra lúčov svetla a horizontu býva na tejto lokalite obzvlášť pozoruhodná, čo sa Jozefovi podarilo dokázať už pri skoršom pozorovaní. Pokiaľ vtedy sme hovorili o nadmernej refrakcii, vyústiacej v neštandardnú XL veľkosť západotatranských vrcholov, tentokrát to bude rozmer XXL. Pridali sa totiž ešte ďalšie vrcholy a s nimi aj zopár kilometrov navyše ↓

Ďalšie zvečnené úsvitové okamihy sú ešte teplé - z dnešného skorého rána (9.11.2020). Z nich si popíšeme najmä ďaleké úlovky, ktoré sme v predchádzajúcich článkoch nevideli. Mnohé ďalšie vábivé fotografie sme však umiestnili do dokumentačnej galérie pod článkom, ktorú sa určite oplatí nevynechať.

Časti Kysuckých aj Oravských Beskýd (Poliaci ich spolu označujú ako Beskid Żywiecki) vrátane ich vládkyne - Babej hory ↓

Oravská Magura ↓

Krivánsku Malú Fatru, kontrastnú a na krásnom rannom farebnom pozadí, nemôžeme vynechať ani tentoraz ↓

Veľká Fatra a Nízke Tatry na dvoch snímkach ↓

A na záver ešte oblá strecha Kremnických vrchov ↓

 

Zhrnutie pozorovania

Pozorovateľ:

Jozef Dovičin

Dátumy a časy pozorovaní:

piatok 6.11.2020 okolo 06:15 (na svitaní)
pondelok 9.11.2020 medzi 06:15-07:30 (na svitaní)

Lokalita pozorovania:

Veľká Javorina (Biele Karpaty)
N48.8577580 E17.6758558 (zobraziť na Mapy.cz  |  mapy.Hiking.sk )

Najvzdialenejšie pozorované objekty:

vzdialenosti podľa simulátora UDeuschle

Jakubiná (Tatry > Západné Tatry) 159,4 km

Príslušné simulácie UDeuschle:

severovýchood-východ , Západné Tatry (pri koef. refrakcie 0,175)

Fototechnika:

Canon EOS 600D, Canon EOS 6D + 70-300mm


Trasa najvzdialenejšieho výhľadu na GoogleMaps (podkladová vrstva Terén)

Približný profil trajektórie najvzdialenejšieho výhľadu podľa HeyWhatsThat za nadštandardných atmosférických podmienok (použitý koef. refrakcie 0,175)
 

Ďalšie zábery z pozorovania, vrátane dokumentačných, nájdete v nižšie pripojenej galérii.

Spracoval: dv


Galéria

Kategórie článku
Diskusia (0)

Načítať iný obrázok.